MENGENALI MASYARAKAT TEMPATAN DAERAH LENGGONG

Image
Lenggong ialah sebuah bandar, sebuah mukim dan kawasan parlimen di Daerah Hulu Perak, Perak, Malaysia.

Lembah Lenggong di Hulu Perak adalah salah satu kawasan terpenting di Semenanjung Malaysia untuk arkeologi, kerana penggalian telah mendedahkan banyak kesan prasejarah Malaysia. Ia adalah tapak tempat aktiviti manusia tertua yang diketahui di Semenanjung. Hari ini ia masih merupakan kawasan luar bandar, dengan kampung-kampung kecil yang dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan hijau dan bukit batu kapur. Lenggong boleh disamakan dengan muzium terbuka, dan merupakan rumah kepada legenda, rangka, lukisan gua dan penemuan berharga seperti barang kemas, tembikar, senjata dan peralatan batu.

Banyak gua di kawasan Lenggong telah mendedahkan bukti manusia purba pernah tinggal dan berburu di kawasan ini. Lembah Lenggong telah disenaraikan oleh UNESCO sebagai tapak Warisan Dunia pada 30 Jun 2012.

Hubungi kami

Kolej Kemahiran Tinggi MARA Lenggong,
Kampung Padang Luas, Mukim Durian Pipit,
33400 Lenggong, Perak, Malaysia

Waktu Operasi:
8.00 pagi-5.30 petang 
Rehat:
1.00 - 2.00 petang (Isnin-Khamis)
12.15 tengahari - 2.45 petang (Jumaat)
Tutup:
Sabtu, Ahad & Cuti Umum

  • Tel   +6 (05) 751 0007

  • Fax  +6 (05) 751 0006

Pelawat

© 2009-2023 by GPIUTMD

Muat Turun

Ikuti kami di

© Copyright KKTM LENGGONG 2023. Design & Development by UNIT ICT
KKTM Lenggong tidak akan bertanggungjawab ke atas kerosakan atau kerugian berikutan penggunaan perkhidmatan di laman web ini. Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa dan tarikh ia dimuat naik dan boleh berubah dari semasa ke semasa.

Search