KELAB & PERSATUAN

Kelab Bola Tampar

kami melatih pelajar untuk membangunkan sikap, watak dan kemahiran yang betul untuk memenangi lebih daripada sekadar kejohanan.

Kami mendorong pelajar untuk bermain sebagai satu pasukan terlebih dahulu. Dalam setiap apa yang mereka lakukan, tiada pengganti kepada perwatakan, sikap dan ketabahan yang baik.

Kami melihat masa depan Kolej dan pelajar kami dengan penuh keterujaan. Kami berharap kami dapat mengalu-alukan semua pelajar ke kelab bola tampar ini - supaya kami dapat terus berkongsi keseronokan pembelajaran dan memainkan peranan aktif dalam membentuk masa depan mereka.
Image
Image

Kelab Usahawan Siswa (KUSIS)

Kelab Keusahawanan diwujudkan bagi melahirkan belia bumiputera yang berkemahiran tinggi dalam bidang perniagaan bagi melayakkan mereka berkhidmat dalam sektor-sektor perindustrian, perdagangan dan perusahaan di samping mewujudkan bakal-bakal usahawan yang berjaya.
Penubuhan kelab ini dilihat sangat wajar bagi menyokong matlamat melahirkan bakal-bakal usahawan yang berjaya dengan memberi pendedahan kepada pelajar dalam dunia keusahawanan yang sebenar dan mewujudkan jaringan di antara pelajar-pelajar dengan syarikat-syarikat luar.

Kelab Silat

Kelab Silat mula ditubuhkan pada penghujung tahun 2015. Kelab ini terbahagi kepada dua iaitu Silat olahraga dan juga Silat Gayong. Selain itu, kelab ini juga pernah mengadakan kerjasama dengan Pertubuhan Silat Seni Pusaka Gayong Malaysia menganjurkan Kejohanan silat peringkat Kebangsaan. Kelab ini bernaung di bawah payung PESAKA dan Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia Kebangsaan.
Image

KKTMLG Run & Ride Club (KRRC)

KKTMLG Run & Ride Club (KRRC) ialah sekumpulan kakitangan, pelajar dan pensyarah KKTM Lenggong yang menikmati aspek sosial dan daya saing larian. KRRC kerap menggalakkan ahlinya untuk berlari bersama mengelilingi kawasan kolej di jalan raya dan bersebelahan Kampung Durian Pipit. Kami terdiri daripada pelbagai kebolehan daripada pelari biasa yang tidak berdaya saing kepada mereka yang berlatih untuk acara 10km, 21km, 42km.
Tiada syarat keahlian rasmi. Kami menggalakkan semua ahli kami untuk datang dan berlari (sebab itu kami berada di sini!) pada hari pilihan mereka. Larian adalah sekitar 5km hingga 10km dan meliputi jarak antara 6:30min/km - 8:30min/km. Kelab ini sesuai untuk pemula atau pelari 10km. Selalunya ahli membentuk kumpulan larian tambahan untuk larian panjang hujung minggu dan larian pertengahan minggu atau selang masa yang berbeza. Jika anda tidak pasti anda akan dapat mengikuti perkembangan, sila hubungi salah seorang pentadbir kami untuk mendapatkan nasihat.
Hari/masa biasa kami ialah:
Setiap petang. Bermula jam 5:30 petang, kami berlari dari Bangunan Pentadbiran, pada kadar sosial 5:30min/km.
Kami juga sering berlari dalam kumpulan yang lebih kecil (pelbagai rentak/jarak) pada hari lain dalam seminggu.

Kesatria

Antara objektif yang akan dicapai oleh pelajar di dalam kesatrian ini ia akan memberi pendedahan dan pembentukan minda serta personaliti diri pelajar agar lebih berdisiplin dan bertanggungjawab serta mengukuh kerjasama yang erat, semangat kesukarelaan yang tinggi dan komunikasi yang berkesan dalam organisasi dan komuniti. Selain itu, pelajar dapat memupuk semangat cintakan negara dan patriotisme serta jati diri yang kental di dalam diri pelajar dan dapat menyuntik semangat serta daya tahan dan daya juang ke arah kekuatan rohani, jasmani, emosi dan intelek yang mempunyai ciri-ciri kepimpinan agar menjadi pemimpin yang baik dalam sesuatu organisasi.
Image

AMAR (ANGKATAN MAHASISWA ANTI RASUAH)

Pada tahun 2007, Sekretariat Pencegahan Rasuah (SPR) ditubuhkan dan dinamakan semula sebagai Angkatan Mahasiswa Anti-Rasuah (AMAR) pada tahun 2018. AMAR merupakan ejen kecil SPRM yang akan membantu mereka dalam menyebar mesej anti-rasuah dalam kalangan mahasiswa.

Visi AMAR
Mewujudkan generasi muda yang membenci rasuah dalam usaha menjadikan Malaysia sebuah negara yang bebas rasuah.

Misi AMAR
Menerajui usaha pembudayaan nilai-nilai murni, pencegahan rasuah dan salah guna kuasa dalam kalangan pelajar IPT.

Objektif AMAR
1. Menerapkan nilai antirasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam kalangan pelajar IPT.
2. Membudayakan nilai-nilai murni dan antirasuah dalam kalangan pelajar IPT.
3. Mendedahkan pelajar IPT kepada program pencegahan rasuah.
4. Melatih pelajar IPT kepada pengurusan pelaksanaan program pencegahan rasuah.
5. Menjadikan pelajar IPT sebagai penyampai mesej antirasuah kepada warga kampus dan luar kampus.
6. Menjadikan sumber rujukan dan pusat informasi mengenai jenayah rasuah dan salah guna kuasa.
7. Menjadi pemangkin kerjasama antara SPRM dan IPT.

PRS (PEMBIMBING RAKAN SEBAYA)

Pembimbing Rakan Siswa Kolej Kemahiran Tinggi Mara Lenggong, Perak terdiri daripada 47 ahli daripada pelbagai kursus dan semester. Organisasi ini dipantau oleh kaunselor iaitu Puan Zamzuriana Binti Che Hamid. Peranan utama Pembimbing Rakan Siswa adalah dapat membantu mencungkil bakat kepimpinan, interaksi dan softskill dalam diri setiap ahli. Selain itu, melahirkan ahli yang berketerampilan, bertanggungjawab, minda yang cergas dan fizikal yang sihat. Penglibatan dalam organisasi Pembimbing Rakan Siswa merupakan salah satu kaedah pembelajaran secara langsung dan tidak langsung.

Visi PRS
Mewujudkan iklim pendidikan yang kondusif teraputik dan efektif dari aspek fizikal perhubungan dan pengurusan berteraskan konsep perkhidmatan bimbingan dan
kaunseling berkualiti secara menyeluruh dan berkesan demi kecemerlangan murid dan sekolah

Misi PRS
1. Menguruskan program dan aktiviti kaunseling dengan cekap dan berkesan
2. Melahirkan mahasiswa yang mempunyai kepintaran emosi (EQ) yang tinggi dan berakhlak mulia
3. Memupuk semangat patriotik dan kualiti kepimpinan dalam kalangan murid

Objektif PRS
1. Menggalakkan perkongsian perasaan, pendapat dan maklumat secara positif ke arah kehidupan yang harmoni sepanjang berada di Kolej.
2. Meningkatkan kesedaran dalam kalangan pelajar bahawa kebajikan dan kesejahteraan hidup rakan-rakan adalah tanggungjawab bersama.
3. Membekalkan ilmu dan pengalaman kepada ahli Pembimbing Rakan Siswa sebagai persiapan menghadapi rakan-rakan dalam segenap peringkat pada masa hadapan.

Hubungi kami

Kolej Kemahiran Tinggi MARA Lenggong,
Kampung Padang Luas, Mukim Durian Pipit,
33400 Lenggong, Perak, Malaysia

Waktu Operasi:
8.00 pagi-5.30 petang 
Rehat:
1.00 - 2.00 petang (Isnin-Khamis)
12.15 tengahari - 2.45 petang (Jumaat)
Tutup:
Sabtu, Ahad & Cuti Umum

  • Tel   +6 (05) 751 0007

  • Fax  +6 (05) 751 0006

Pelawat

© 2009-2023 by GPIUTMD

Muat Turun

Ikuti kami di

© Copyright KKTM LENGGONG 2023. Design & Development by UNIT ICT
KKTM Lenggong tidak akan bertanggungjawab ke atas kerosakan atau kerugian berikutan penggunaan perkhidmatan di laman web ini. Semua maklumat yang dipaparkan adalah benar dan betul pada masa dan tarikh ia dimuat naik dan boleh berubah dari semasa ke semasa.

Search